Fosterrörelser

Du som är gravid, ta en stund varje dag när ditt barn är vaket och lär känna hur barnet  rör sig. Om du noterar att rörelserna är svagare eller känns mindre ofta när barnet vanligtvis brukar röra sig – vänta inte med att söka vård för en undersökning. Sök vård.

Om du klickar här kan du se en film om hur du  praktiserar Mindfetalness. Med den metoden lär du känna ditt barns rörelsemönster.

Fostrets rörelser

Vill du lära dig mer om fostrets rörelser, klicka här.

Anna Akselsson har skrivit en avhandling om fosterrörelser. Klicka här så hittar du en länk till avhandlingen. 

Mindfetalness

Om du klickar här kommer du till en webbplats med information om Mindfetalness på 16 olika språk. 

Om du klickar här kan du se en film om hur du  praktiserar Mindfetalness. Med den metoden lär du känna ditt barns rörelsemönster.

Att ägna 15 minuter varje dag  och fokusera fosterrörelsernas styrka, karaktär och frekvens är ett sätt att lära känna ditt ännu ofödda barn.  Om du har god kännedom om hur det brukar vara kan det minska din oro och  ge dig ökad säkerhet. Om något inte stämmer kan de ge dig kraft att söka vård. Mindfetalness är en metod som kan hjälpa dig att fokusera fosterrörelserna. Vill du veta mer om Mindfetalness och läsa hur kvinnor beskriver fosterrörelserna i slutet av graviditeten kan du läsa Mindfetalness – det bästa för ditt ofödda barn. Du kan ladda ner Mindfetalness genom att klicka på länken nedan.

Om du laddar ned Mindfetalness får du gärna swisha 20 kronor till 072 252 0010. Detta går till administration och utveckling av webbplatsen.

Mindfetalness – Ingela Rådestad.

Om du vill läsa om en studie gällande Mindfetalness i Stockholm kan du besöka https://clinicaltrials.gov/ct2/show/NCT02865759?term=Radestad&rank=1.

Med anledning av den diskussion som uppstått efter AFFIRM studien, kan du här läsa mina kommentarer.

Klicka här om du vill läsa studien (AFFIRM).

Viktigt att informera om fosterrörelser

Viktigt att fortsätta informera om fosterrörelser.

Filmer om fosterrörelser

Om du klickar här kan du se en film om hur du  praktiserar Mindfetalness. Med den metoden lär du känna ditt barns rörelsemönster.

Denna film har producerats i England. Tanken är att få kvinnor att söka sjukvård så fort de känner att fosterrörelserna minskar.

Filmen kommer från en organisation som har en webbplats med värdefull information för gravida. Klicka här för den engelska webbplatsen.

Denna film har producerats i Norge och har samma syfte. Organisationen heter Landsforeningen uventet barnedød.

Jane Warland är docent vid University of South Australia i Adelaide. Om du klickar här kan du komma till bilderna hon använde vid en föreläsning om fosterrörelser. Den gavs vid Sophiahemmet Högskola för vårdgivare inom mödrahälsovården.

För dig som har mist ett barn före födelsen – och för dig som möter föräldrar vars barn fötts dött